Home Projecten FBM Boerderij
FBM Boerderij

F.B.M. staat voor  Fondation Bambou à Manger d’Haïti.

Onze lokale partner is Dr. Renand Saint Fleur.
Sinds 2003  wordt de F.B.M. boerderij  opgebouwd.
Ze krijgen veel steun van Broeder Gerard van Wezel uit Abdij in Zundert .

In 2006 werd Ted van der Heul ( oprichter Stichting Haiti Project Foundation ) gevraagd  een  zonne- energie  centrale te ontwerpen en te bouwen voor de F.B.M.

Een groot project met vele uitdagingen, omdat dit een centrale moet zijn in een gebied waar geen elektriciteit aanwezig is; het moet dus een autonoom werkende centrale worden, die een eigen net verzorgt onder tropische omstandigheden.
Aan de techniek wordt dus hoge eisen gesteld, mede door het feit dat het onderhouds vrij moet zijn.

Gekozen wordt uit veiligheidsoverwegingen voor een 12 Volts systeem met Gel –accu’s met een inverter naar 110 Volt ac net.

Ter plaatse wordt de centrale met de medewerkers van de F.B.M. geïnstalleerd en de boerderij is hiermee voorzien van elektriciteit.

Deze wordt benut voor verlichting, koeling, opladen gereedschappen, broedmachines enz.

In de loop der jaren is het concept zeer betrouwbaar gebleken, en heeft dit project zelfs de aardbeving van januari 2010 doorstaan.

In 2006 is er ook meegewerkt aan een irrigatie project nabij de F.B.M .De stichting Haiti Project Foundation  is actief op zoek geweest naar zaden  van  groenten  (met name  tomaten , die nog niet op Haiti voorkwamen) welke  de tropische temperaturen kunnen doorstaan .

Dankzij een sponsor uit Italie  is het ons geluk een goed ras te vinden, welke voor Haiti  geschikt is om te verbouwen.

Het doel van onze stichting is dan ook altijd samen met de partner in Haiti tot een goede oplossing en in vulling van een project te komen.

 
 

Onze sponsors:

Foto verschoore helpt Haiti


Vishandel Hulst: sponsor SHPF