Home Over Haïti
Haïti

Haïti vormt samen met de Dominicaanse Republiek het Antilliaanse eiland Hispaniola. Haïti is ongeveer 2/3 zo groot als Nederland en heeft 8 miljoen inwoners. Een land met een unieke historie en cultuur. Het was de eerste vrije negerrepubliek na een slavenopstand tegen de Franse overheersing. Haïti was ooit de “Parel van de Antillen”.

De bevolking van Haïti stamt grotendeels af van de Afrikanen, die als slaven naar het land werden gebracht. Men spreekt er krevol, een op Frans gebaseerde taal. Haïti is een van de armste landen op aarde en tevens het armste land op het westelijk halfrond. Er werken tenminste vierhonderdduizend kinderen als slaven; zij worden restaveks genoemd.

Haïti is een ontstellend arm land. 70% van de inwoners leeft constant in ondervoede toestand. Elke dag sterven mensen van honger, ziekte of aan een simpele infectie. Er is nauwelijks geld voor eten, laat staan voor medische hulp.

 

Haïti is een land van misère en wanhoop, van de rijke geschiedenis van dit land is dus niets meer over. Columbus ontdekte Haïti in 14 92, het werd nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Arowaken. In de daaropvolgende decennia stierf deze bevolkingsgroep uit door opgelegde dwangarbeid en ziekten. Vanaf de tweede helft van de 17de eeuw werd het land herbevolkt met honderdduizenden slaven, die uit Afrika werden gehaald voor suiker -en koffie plantages.

In 1697 gaf Spanje het bevel over het westelijk deel van Hispaniola over aan Frankrijk, dat het gebied Saint-Domingue noemde. Het werd een van Frankrijk’s rijkste koloniën. Saint-Domingue produceerde rond 1780 ongeveer 40 procent van alle suiker en 60 procent van alle koffie die in Europa werd gebruikt. Deze ene kolonie (ongeveer de grootte van België) produceerde meer suiker en koffie dan alle Britse West-Indische koloniën samen.

Haïti werd het tweede onafhankelijke land op het westelijk halfrond, na de Verenigde Staten. Na de slavenopstand van 1791 keerde de bevolking zich tegen het Franse bewind. Het versloeg een door Napoleon gezonden leger.

Nog later opnieuw een donkere geschiedenis van dood en verderf.Wrede dictators, zoals de Duvaliers (Papa Doc) hebben het land leeggeroofd en de bevolking tot de bedelstaf gebracht. Intimidatie en terreur vormden jarenlang het normale patroon. Soms zijn er tekenen van hoop en nog altijd hopen de arme en uitgebuite mensen op betere tijden doordagelijks te trachten te overleven.

Met uw steun willen wij onze samen met de bevolking weer een menselijk bestaan opbouwen in Haïti.

Het doel van onze stichting is dan ook altijd samen met de partner in Haiti tot een goede oplossing en in vulling van een project te komen.

 

 
 

Onze sponsors:

Foto verschoore helpt Haiti


Vishandel Hulst: sponsor SHPF